Iedereen die wel eens heeft geprobeerd om af te vallen of gezonder te gaan leven herkent dit: De eerste paar dagen gaat het super goed, maar na een aantal dagen kan je aan echt niks anders meer denken, dan aan eten. Dat is helaas niet altijd positief. Met dit artikel brengen wij jou hopelijk letterlijk op andere gedachten!
Onze gedachten spelen een belangrijke rol bij het wel of niet bereiken van onze doelen. Vooral de zogenaamde negatieve gedachten spelen een belangrijke rol bij het afvallen. Het is daarom belangrijk om erachter te komen van welke negatieve gedachten jij last hebt en om deze om te zetten in positieve en helpende gedachten. Voer de volgende stappen uit en vergroot de kans dat jij wél jouw streefgewicht behaalt en het gezond leven op lange termijn volhoudt.
1. Ontdek de gedachten die jouw nieuwe eetgedrag saboteren
In de Gezonde Leefstijl planner heb jij natuurlijk opgeschreven wat jij allemaal eet en drinkt. Als het goed is heb je ook genoteerd hoe jij je hierbij voelde. Schrijf ook eens op van welke negatieve gedachten jij last hebt.
Veel voorkomende negatieve gedachten zijn:
- Ach, één keertje kan wel. Een keer kan ik wel kiezen voor dat koekje, snoepjes, frietje, etc. Die ene keer maakt toch niks uit.
- Vandaag is toch alles al verpest. Ik begin morgen/maandag weer opnieuw.
- Ze zullen wel commentaar hebben en me stom vinden als ik ‘nee’ zeg.
- Het is zonde om de restjes weg te gooien, dus dan eet ik ze wel op.
- Als ik geen wijntje neem vinden ze me vast ongezellig.
- Ik mag geen genietmomentje, want dan kom ik 2 kilo aan.
- Ik neem niks, want als ik er eentje neem, dan eet ik gelijk alles in een keer op.
- Ik kan niet sporten, want ik heb pijn / ik ben moe / het is te koud / het is donker / het is te ver / ik heb geen vervoer.
- Ik stop ermee, want ik kan het toch niet.
Houd voor jezelf eens bij welke negatieve gedachten bij jou vaak voorkomen en zich steeds herhalen. Neem hier elke dag even de tijd voor. Dit kan elke ochtend, elke avond of op de momenten dat je het lastig hebt zijn. Je kan je negatieve gedachten pas veranderen als je weet hoe je denkt. Schrijf ze dus op.
2. Laat een negatieve gedachte niet te ver gaan
Laat negatieve gedachten niet uit de hand lopen. Het is prima dat ze er zijn, maar laat ze je niet in de weg zitten. Op het moment dat je deze gedachten voedt worden ze alleen maar groter en erger. Zo kun jij je in je hoofd helemaal druk maken over dat je waarschijnlijk morgen 2 kilo bent aangekomen als je vanavond kiest voor een genietmomentje. Je wordt angstiger en angstiger en wil recht doen aan het negatieve gevoel in jezelf. Dat nadenken is stressvol. Vaak is het ook onnodig, want je bedenkt allemaal doemsenario’s die achteraf toch vaak niet waar blijken te zijn. De truc is, om wanneer je last hebt van deze negatieve gedachten, er geen aandacht aan te geven. Dan gaan deze negatieve gedachten en gevoelens vanzelf weg.
3. Daag je negatieve gedachten uit
Stel jezelf altijd de vraag of de negatieve gedachte die jij hebt klopt. Zo kom je erachter of jouw negatieve gedachte wel of niet klopt. Hoe doe je dat?
Voorbeeld:
Gedachte: ‘Ik neem gewoon een taartje, anders vinden ze me ongezellig.’
Stel jezelf dus de vraag of deze gedachte echt klopt. Heb jij wel eens gevraagd aan iemand of ze je ongezellig vinden als je geen taartje neemt? Vind jij andere mensen ongezellig als ze geen taartje nemen? Vaak is het antwoord nee en kloppen deze gedachten niet.
Daarnaast is het ook belangrijk om je af te vragen of de gedachte je gaat helpen bij het bereiken van je doel. Is het antwoord wederom nee, dan weet je dat deze gedachten niet kloppen. Sterker nog, ze staan het eetgedrag wat je zo graag wilt behoorlijk in de weg. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je altijd een aantal helpende gedachten hebt. Deze helpen bij het loslaten van de negatieve gedachten.
4. Buig negatieve gedachten om naar positieve gedachten
Schrijf ook eens een aantal positieve gedachten op, die je kan gebruiken zodra je last hebt van negatieve gedachten. Als het je lukt om negatieve gedachten om te buigen in positieve gedachten, dan gaat het jouw pas echt lukken om jouw streefgewicht te halen.
In plaats van; ‘nu is toch alles al verpest!’ denk je ‘Ik heb genoten van dat koekje, nu kan ik er weer een paar dagen tegenaan!’ En in plaats van; ‘Dan vinden ze me vast ongezellig.’ denk je; ‘Dan vinden ze me vast een doorzetter. Knap dat ik er toch bij ben en gezellig doe.’
Denk vooral niet dat de stappen hierboven vanzelf gaan. Dit kost in het begin erg veel inspanning en je zal dit moeten blijven oefenen. We zijn vaak geneigd om, wanneer we ergens niet aan mogen denken, er juist wel aan te denken. Het is daarom belangrijk dat je er wel aan denkt, maar het ombuigt in iets positiefs. Herhaal de positieve gedachten regelmatig in je hoofd. Schrijf ze op in de Gezonde Leefstijl planner en nog beter, spreek ze hardop uit. Alleen dan gaat het je lukken om het gezond leven op lange termijn vol te houden en om je streefgewicht te behalen.
Leave a Reply