Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Nee, detox diëten zijn niet gezond. Ze zijn tegenwoordig wel enorm populair. Wat ze zeggen te zullen doen is nooit bewezen, namelijk: ‘toxische stoffen uit je lichaam spoelen’. In werkelijkheid kunnen ze erg ongezond zijn. Twijfel je er aan om een detox dieet te gaan volgen? Wij denken dat het zinvol is dat je het volgende weet.

Wat mag ik wel en niet eten tijdens een detoxkuur?

Dat hangt af van het specifieke detoxdieet dat je volgt. Er zijn veel verschillende detoxdiëten. Bij sommige moet je vasten, of mag je alleen vloeistoffen drinken. Een voorbeeld van een detox dieet met alleen vloeistof is een sapkuur. Bij andere varianten van een detox mag je wel wat vast voedsel, zoals groenten en fruit. Het zijn meestal korte diëten, want het is geen manier van eten die je op de lange termijn kan volhouden.

Kosten ze je veel moeite?

Ja! Je zal honger hebben en je kan je erg zwak voelen. Of een detox dieet veilig is of niet, hangt af van het plan en hoe lang je het volgt. De meeste mensen voelen zich niet goed met zo’n lage calorie inname. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere weinig energie, een te lage bloedsuikerspiegel, spierpijn, vermoeidheid, duizelig of een licht gevoel in je hoofd en misselijkheid.

Als je het gevoel hebt ‘zogenaamd’ te moeten gaan detoxen dan kan je beter proberen om een aantal dagen ‘clean’, te eten. Probeer dan je voeding voornamelijk te laten bestaan uit groente, fruit, volkoren producten en magere producten met eiwitten, zoals mager vlees en magere zuivel. Het zijn vooral onbewerkte producten die direct vanuit de natuur gegeten worden. Deze manier van eten zal op den duur eerder voor blijvend resultaat zorgen. Vooral als je er elke dag minimaal 30 minuten bij gaat bewegen.

Werkt een detox dieet?

Als je doel gewichtsverlies is, kan een detox dieet je vaak helpen om een ​​paar kilo af te vallen, maar je zal wat je bent afgevallen vaak makkelijk weer aankomen. Uiteindelijk heb je niets bereikt, en het is ook zeker geen gezonde aanpak. Als jouw doel is om je lichaam te reinigen, verspil dan vooral je tijd en geld niet. Je lichaam is van zichzelf een expert om zich te ontdoen van giftige stoffen, ongeacht wat je eet. Gifstoffen worden niet opgeslagen in je lever, nieren of welk deel van je lichaam dan ook, wat vaak wel wordt beweerd en deze organen kan je dus niet reinigen met zogenaamde detoxkuren. Vermijd vooral diëten die beloven  je lever te ontgiften met supplementen of een”cleanse”, wat het dieet je ook beloofd.

Het enige type detox dieet dat de moeite waard is, is een dieet waarbij je bewerkt en suikerrijk voedsel beperkt en het vervangt met onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en volkoren producten. Deze methode van ‘clean’ eten is de beste keuze om je lichaam in topvorm te krijgen.

Is het ook niet goed voor mensen met medische aandoeningen?

Nee, detox diëten zijn niet alleen niet goed voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, ze kunnen zelfs erg schadelijk zijn. Er is geen wetenschappelijkonderzoek dat ze de bloeddruk of cholesterol verbeteren of een positief effect op het hart hebben. Voor mensen met diabetes kan het heel gevaarlijk zijn. Elk dieet waarbij je extreem weinig eet kan leiden tot een gevaarlijk lage bloedsuiker als je medicijnen voor diabetes gebruikt. De uitzondering zou een detox dieet zijn die zich richt op ‘clean’ eten. Deze aanpak is wel goed voor iedereen met een hoog cholesterol, een hoge bloeddruk, diabetes en mensen met hart- en vaatziekten.

We horen helaas de laatste jaren veel over detox diëten. Het is dus alleen maar een hype zonder verdere gezondheidsvoordelen. Er zijn veel manieren om je lichaam gereinigd en gezond te krijgen, dit is alleen niet de manier.

Heb jij wel eens een detox gedaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>