quote feestdagen covid 2021 afvallen almere gezonde leefstijl planner

Dit jaar gaan we de feestdagen heel anders tegemoet dan we gewend zijn. De kans op zelfmedelijden, angst, spanning, stress, onzekerheid, depressieve gevoelens en andere negatieve emoties is voor velen groot. Daarom schrijf ik dit artikel voor iedereen die wel wat positiviteit en een goede gezondheid kan gebruiken in deze lastige tijd.

Omgaan met vervelende gevoelens

De afgelopen 1,5 jaar waren niet echt een pretje. De pandemie brengt een hoop frustratie, angst, onrust en spanning met zich mee. Stiekem hoopte we dat we Covid achter ons konden laten, maar helaas is de realiteit anders en worden de maatregelen steeds maar weer aangescherpt. Daar zit uiteraard niemand écht op te wachten. Logisch dus dat we veel negatieve gedachtes en emoties hebben.

Je bent dus niet de enige wanneer je hier last van hebt. Je af en toe niet zo fijn voelen; boos, gefrustreerd of verdrietig zijn is heel normaal. De vraag is wel, wat doe je met deze negatieve gevoelens? Sommige mensen gaan deze gevoelens uit de weg door het te onderdrukken of te verdoven. Overeten of niet gaan bewegen kunnen op zo’n moment een fijn gevoel geven, maar helpt het je écht, ook op de lange termijn?

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

Hoe voel ik mij echt?
Wat doe ik met mijn gevoel?

Focus op geluk

Om ervoor te zorgen dat je niet ten onder gaat door negatieve gedachtes en emoties is het verstandig om ook stil te staan bij en te leven naar wat jou gelukkig maakt. Dan denk je nu misschien; ‘Eten maakt mij heel gelukkig!’ of ‘Lekker op de bank liggen en netflixen’.

De vraag is, maakt je dat écht gelukkig? Misschien heel even op de korte termijn, maar op de lange termijn staat het waarschijnlijk je doelen in de weg. Wat zijn je doelen voor de lange termijn? Wat wil je graag bereiken?

Stel je wil graag lekkerder in je vel zitten. Lekker chips eten op de bank helpt daar misschien op dat moment bij, maar de volgende ochtend baal je dat je weer je doelen niet gehaald hebt. Wat kan je bijvoorbeeld wel doen? Steun zoeken bij een vriend of vriendin. Je kan dan je verhaal kwijt, je hebt een gezellig avond en dit zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zal voelen. Wil je liever iets doen wat direct bijdraagt aan je doel, dan kan je bijvoorbeeld gaan wandelen met diegene. Je kan onderweg lekker kletsen en je haalt ook nog eens je beweeg doelen. Win, win dus!

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

Wat maakt mij gelukkig?
Welke doelen passen hierbij?
Waarom maakt dit mij gelukkig?

Blijf positief en wat kan er wel

Probeer positief te blijven, hoe lastig dit ook is. We zijn vaak geneigd om te focussen op wat er niet goed gaat, terwijl het nu juist zo belangrijk is om positief te blijven.

Focus je vooral op wat er allemaal wel kan. Je kan gezellig kerstkaarten gaan sturen, de kerstboom opzetten, spelletjes spelen, zingen, dansen, wandelen, etc.

Het is nou eenmaal zo dat we beperkt worden in onze vrijheid. Wanneer je hier flink van gaat zitten balen dan beperkt je jezelf alleen nog maar meer. Er zijn ondanks alle maatregelen een hoop alternatieven:

  • Organiseer een speurtocht voor de Sint of Kerst cadeau’s
  • Stuur cadeautjes of leuke kaartjes via de post
  • De kerstborrel kan ook via beeldbellen, organiseer bijvoorbeeld een digitale pub quiz
  • Focus je op je gezin en geniet ervan dat je verder met niemand rekening hoeft te houden
  • Laat het kerstmenu thuis bezorgen
  • Organiseer een ‘nieuwjaars drive by’, laat iedereen langs rijden waar je normaal op visite zou gaan
  • Speel gezellig spelletjes met het gezin

Dit waren maar een paar voorbeelden, maar er zijn nog veel meer alternatieven.

Beantwoord voor jezelf de volgende vraag:

Welke alternatieve ga ik uitproberen?

Zorg goed voor jezelf

Het is dus ook erg belangrijk om gezond te blijven eten, te matigen met alcohol, te blijven bewegen en voldoende te ontspannen. Wellicht is de drempel groot om hiermee aan de slag te gaan. Leg de lat dan niet te hoog. Werk in kleine stappen. Welk gedrag kan jij als eerste veranderen om bij je doel te komen? Alle dagen gezond eten is misschien een te grote stap, maar elke dag, met uitzondering van het weekend, gezond ontbijten is misschien wel iets wat je weinig moeite kost en waar je geen weerstand tegen voelt.

Ga jezelf ook vooral geen dingen ontzeggen. Probeer vooral geen dingen ‘niet’ te doen. Wanneer je iets niet mag ga je er juist aan denken en moet je erg veel wilskracht hebben om het ook daadwerkelijk niet te doen. Wat wel werkt is om je ongezond gedrag te vervangen door gezonder gedrag. Ben je bijvoorbeeld geneigd om wanneer je uit de werk komt op de bank te ploffen met wat pepernoten? Neem je dan niet voor om het niet te doen, maar plof misschien wel op de bank, maar met een lekker theetje of een goede kop koffie. Je vervangt dan dus de pepernoten door een kop thee of koffie.

Beantwoord voor jezelf de volgende vraag:

Welke kleine stap ga jij zetten om dichter bij je doel te komen?

Reflecteer

Blik eens terug op het afgelopen jaar, waarschijnlijk was het niet alleen maar ellende.

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

Wat voor leuke dingen zijn er je bijgebleven?
Wat ging er goed?
Waar ben je dankbaar voor?

Blik ook eens vooruit op het komende jaar.

Waar kijk je naar uit?
Wat ga je doen om 2022 fantastisch te maken?

Stel vooral niet te hoge eisen aan jezelf, blijf positief, geniet van de kleine dingen en leef naar wat je gelukkig maakt! Niemand anders kan dit voor je doen, alleen jij kan dit zelf.

Ik wens je hele fijne feestdagen en laten we op 31 december vooral proosten op een ontspannen en gezond jaar!

Fijne feestdagen en maak 2022 fantastisch!

liefs,

Simone

Comments are closed.