suiker zoet quote afvallen almere

Je kent het misschien wel, je hebt net je eten op en je krijgt heel veel trek in iets zoets. Het maakt niet zoveel uit wat het is, snoep, koek, een toetje, ijs, als het maar zoet is. Echte trek kan je niet hebben, want je hebt tenslotte net 10 minuten geleden gegeten. Toch hebben veel mensen trek in zoet na het eten. We vertellen je graag 6 redenen waardoor dit zou kunnen komen en wat je eraan kan doen.

1. Lage bloedsuikerspiegel

Mensen die gevoelig zijn voor koolhydraten kunnen na het eten van een maaltijd last krijgen van een lage bloedsuikerspiegel. Vooral als jij veel snelle koolhydraten hebt gegeten bij de maaltijd, dan reageert je alvleesklier hierop door veel insuline aan te maken. Deze insuline transporteert de glucose (=afgebroken koolhydraten) naar de cellen. Omdat er ineens zoveel insuline vrij komt, daalt onze bloedsuikerspiegel direct na de maaltijd heel even. Hierdoor kun je trek in zoet eten krijgen!

Om een lage bloedsuikerspiegel te voorkomen is het advies om de hoeveelheid koolhydraten goed over de dag te verdelen, te kiezen voor complexe koolhydraten, voldoende voedingsvezels te eten en geen toegevoegd suiker te gebruiken.

2. Bloed en energie naar jouw maag en darmen

Als je net hebt gegeten krijgen je hersenen een seintje dat je lichaam aan de slag moet met het verteren van het eten. Er wordt meer energie en bloed naar de plekken gestuurd waar dat nodig is. Dit kan je ervaren als een soort dip. Ook wel de ‘after dinner dip’ genoemd. Het kan zijn dat je lichaam hierop reageert door te vragen om zoet eten. Suiker levert namelijk snelle energie.

Dit gevoel duurt vaak maar 5 tot 10 minuten. Zorg dat je als je zin krijgt in zoet eten na je maaltijd eerst iets anders gaat doen. Ga een stukje wandelen, ruim de tafel af of ga even lekker op de bank liggen.

3. Je eet te snel

Het duurt even voor dat onze hersenen een seintje krijgen dat onze maag gevuld is. Als je snel eet merk je dus nog niet dat je genoeg hebt gegeten. Daardoor heb je nog steeds trek kort na je maaltijd. Eet dus niet te snel en kauw goed!

4. Zoute maaltijd

Na het eten van een zoute maaltijd kan je trek krijgen in zoet eten. Van zout eten krijg je dorst en veel mensen kunnen dorst en honger slecht onderscheiden. Je denkt dus dat je trek hebt, maar eigenlijk heb je dus dorst.

Zorg er dus voor dat je minder zout eet. Dat betekent niet alleen minder zout toevoegen, maar check ook eens je kruidenmixen, pakjes en zakjes die je gebruikt. Vaak zit hier veel zout in.

5. Je drinkt te weinig

We noemde het hierboven al, het kan dus zijn dat je te weinig drinkt. De oplossing is heel simpel, zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Onder water verstaan we ook melk, koffie en thee.

6. Gewoonte

Soms is de trek die je hebt in zoet een gewoonte. Wellicht at je vroeger altijd een toetje na het eten, of een handje drop. Misschien doe je dat nog steeds.

Het is niet altijd even makkelijk om gewoontes te doorbreken. Toch zal je sterk moeten zijn en er een tijdje niet aan toe moeten geven. Neem dus geen zoet eten meer na je maaltijd. Na ongeveer 2 weken wordt het een stuk makkelijker, even doorzetten dus! Ook hier geldt, zoek afleiding na het eten en ga iets doen.

Trap in elk geval niet in het gevoel dat je trek hebt. Je hebt immers net gegeten. Jouw hersenen houden je voor de gek. Ga vooral iets anders doen op de momenten dat jij zoete trek ervaart, zoek dus afleiding. Je zal snel merken dat je trek in zoet minder wordt. Het kan zijn dat je er af en toe nog last van hebt, maar dit zal komen door één of meerdere van de hierboven genoemde redenen.

Heb jij trek in zoet eten na een maaltijd?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>