griep ziek afvallen quote weerstand streefgewicht afvallen almere

Iedereen heeft wel eens last van een lage weerstand. Je huid is slecht, je voelt je futloos en je hebt een verkoudheid die maar niet over lijkt te gaan. Als je fanatiek aan het afvallen bent kan het zijn dat je niet voldoende en gevarieerd eet. Dit kan resulteren in vitamine tekorten, weinig energie en uiteindelijk ziek worden. Hoe voorkom je tijdens het afvallen dat je een lage weerstand krijgt. We geven je graag 9 tips.

1. Eet niet te weinig

Wees niet te streng tijdens het afvallen en eet genoeg calorieën. Om niet ondervoed te raken is het noodzakelijk om minimaal 1200 kcal per dag te eten. Volg je dus een crashdieet, een dieet op basis van eiwitshakes of afslankpillen dan is de kans groot dat je minder dan 1200 kcal per dag binnen krijgt en dus ondervoed raakt.

2. Eet gezonde en volwaardige voeding

Het is belangrijk om te zorgen voor gezonde en volwaardige voeding tijdens het afvallen. Eet dus voldoende complexe koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten en voldoende vezels. Ga dus geen macronutriënten als koolhydraten of vetten schrappen uit je voedingspatroon en gebruik geen supplementen als eiwitshakes en afslankpillen als maaltijdvervanger. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor onbewerkte producten om zo voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Eet dus voldoende groente, fruit, noten en volkoren graanproducten.

3. Eet gevarieerd

Wat je ook vaak ziet dat is mensen voor een lange tijd een voedingsschema gaan volgen en dan weken lang elke dag exact hetzelfde eten. Als je elke dag kip met rijst en broccoli eet wil dat niet zeggen dat dat gezond is, ondanks dat het misschien gezonde voedingsmiddelen zijn. Om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen is het belangrijk om gevarieerd te eten tijdens het afvallen. Probeer elke dag andere groente en fruit te eten en kies de ene dag voor aardappels, de andere dag voor pasta en weer een andere dag voor rijst, etc. Varieer ook in vlees, vis, peulvruchten en vleesvervangers. Zo voorkom je dat je een tekort krijgt aan sommige vitamines of mineralen.

4. Overweeg een multivitamine supplement

Zoals hierboven al beschreven is er een kans dat er tekorten ontstaan wat betreft vitamines en mineralen. Je zou kunnen overwegen om een goede multivitamine te slikken. Besef wel dat supplementen geen vervanging zijn van gezonde voeding.

5. drink voldoende water

Drink je te weinig dan is de kans groot dat jouw afvalstoffen niet goed afgevoerd kunnen worden. Dit zorgt er niet alleen voor dat je een lage weerstand krijgt, maar ook dat je niet afvalt. Probeer tijdens het afvallen elke dag minimaal 2 liter vocht te drinken. Onder vocht wordt water, thee, koffie en magere melk verstaan.

6. Beweeg

Door te bewegen, verbeteren veel lichaamsfuncties en dat kan nét uitmaken of je ziek wordt of niet. Zo ventileren je longen beter als je regelmatig sport en kan het neusslijmvlies de binnenkomende lucht beter bevochtigen. Wie regelmatig sport, rookt vaak ook minder en eet automatisch gezonder.

7. Slaap voldoende

We weten allemaal dat wanneer je niet genoeg slaapt, dit nadelige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Tijdens je slaap herstelt je lichaam en ook de processen wat betreft jouw immuunsysteem zijn tijdens jouw diepe slaap actief. Tijdens jouw diepe slaap worden bepaalde cellen aangemaakt die zorgen voor een goed immuunsysteem. Gemiddeld 7-8 uur slaap per nacht is noodzakelijk om te voorkomen dat je een lage weerstand krijgt.

8. Zorg voor voldoende ontspanning

Een Gezonde Leefstijl bestaat niet alleen maar uit afvallen en gezond eten. Ook ontspanning is hier een belangrijk onderdeel van. Heb je te weinig ontspanning en teveel stress dan kan het voorkomen dat je hierdoor een lage weerstand krijgt. Bewegen is tijdens het afvallen een goede manier om te ontspannen en je verbrand er gelijk ook calorieën mee.

9. Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne

Een goede persoonlijke hygiëne kan voorkomen dat je in aanraking komt met bacteriën en ziekteverwekkers. Zorg dus niet alleen goed voor de binnenkant van je lijf, maar ook voor de buitenkant!

 

Er zijn veel factoren die invloed kunnen hebben op je weerstand, zoals te weinig en ongezonde voeding, slaapgebrek, vitamine tekorten, stress en onvoldoende bewegen. Mocht je ondanks het volgen van bovenstaande tips toch ziek worden tijdens het afvallen dan is het belangrijk om een stapje terug te doen en goed voor jezelf te zorgen. Rust vooral goed uit en eet genoeg en gezond. Het is vooral belangrijk dat je hersteld, het afvallen kan je gewoon weer oppakken zodra je bent opgeknapt.

Wat doe jij om te voorkomen dat je een lage weerstand krijgt?

4 Comments

 1. Martina

  Ik probeer gevarieerd te eten alleen met crackers zit ik niet vol brood vind ik heerlijk masr dan wel volkoren maar als ik dat elke dag als ontbijt eb lunch eet kan dit ook als je wild afvallen?

  Lieve groetjes martina

  • Gewichtsconsulent Simone

   In volkorenbrood zitten veel meer vezels dan in crackers. Vandaar dat je hier langer vol van zit. Je kan gewoon brood eten als ontbijt en lunch tijdens het afvallen. Zorg er wel voor dat je als boten halvarine gebruikt en mager brood beleg eet.

 2. Martina

  Hoi simone,
  Hier ben ik super blij mee ga lekker volkorenbrood eten. Ik gebruik altijd becel licht op brood en mager beleg of 30+kaas of 15+ smeerkaas ?

 3. Jessica

  1, 5, 7 & 8 zijn mijn valkuilen! Leuk om deze tips te lezen ik heb hier echt wat aan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>