Als wij zeggen; ‘duurzaam’, waar denk jij dan aan? Ben jij bewust bezig met duurzaamheid? Wat zijn de gevolgen als wij niet duurzamer gaan leven? Dit zijn vragen die wij onszelf regelmatig stellen, maar ook vragen die door onze klanten gesteld worden. Duurzaam afvallen, kan dat eigenlijk? We geven je graag antwoord op de hierboven gestelde vragen.
Wellicht heb je een tijdje terug de documentaire Chasing Coral gezien op Netflix. In deze docu laten ze heel mooi zien wat de opwarming van de aarde veroorzaakt. Het koraal sterft namelijk af wanneer het zeewater warmer wordt. Wat de afgelopen jaren helaas het geval is geweest. Misschien vraag jij je af, wat heeft dit met afvallen en met eten te maken? Dat zullen wij jou vertellen..
De voedselindustrie heeft nog altijd het grootste aandeel in de totale CO2 uitstoot van de Nederlandse bevolking. CO2 is een van de meest uitgestoten broeikasgassen. Broeikasgassen zorgen voor opwarming van de aarde en dus ook het zeewater. Koraal is een groot onderdeel van ons ecosysteem. Koraal gaat dood als de zeetemperatuur hoger wordt. Zonder koraal kunnen vissen niet leven, en zonder vissen zullen wij een flink voedseltekort krijgen als de bevolking in deze mate blijft toenemen en uitstoten.
De laatste tijd hoor steeds meer over plantaardig eten. Dit is niet zonder reden, dit komt doordat dierlijke producten de grootste boosdoeners zijn wat betreft uitstoot van broeikasgassen. En dan voornamelijk vlees. Eén koe stoot volgens berekeningen van het CLM jaarlijks net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 auto’s.
Per 100 gram vlees wordt er dus zo’n 2800 gram broeikasgas uitgestoten, wat net zoveel is als de uitstoot van 1,2 liter benzine gebruikt door een auto. Met 1,2 liter benzine kan je met de auto van Almere naar Amsterdam. Het eten van een stukje vlees van maar 100 gram is dus net zo slecht.
Wat kan jij doen tegen deze CO2 uitstoot?
Momenteel is 55% van de Nederlanders al flexitarier. Dit houd in dat men 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor eet. Behoor jij al tot deze groep? Nee? Dan is het goed om op je inname van dierlijke producten te gaan letten. Ben jij al wel flexitarier? Super goed! Ga zo door, we zijn trots op je.
Duurzame productkeuze
- Verminder het eten van dierlijke producten:
- Eet minimaal 3 van de 7 dagen geen vlees, maar kies voor eieren of kaas, of nog beter voor vleesvervangers, peulvruchten, volkoren granen, groenten of noten.
- Beperk het eten van (bewerkt) vlees tot 500 gram per week
- Eet je toch vlees, kies dan voor onbewerkt en wit vlees
- Vervang Vleeswaren door duurzame alternatieven zoals:
- Fruit
- Groenten
- Peulvruchtenspreads
- Pindakaas
- Notenspreads
- Eet maximaal 1x per week (vette) vis, neem een klein stukje en kies een product met een keurmerk
- Eet maximaal 450 gram dierlijke zuivel en 40 gram kaas per dag, vervang dierlijke zuivel eventueel voor zuivel op soja basis.
Wat kan je nog meer doen?
- Maak een weekplanning; Dit helpt bij voedsel verspilling en maak het makkelijker om meer plantaardig te eten
- Kies een vaste dag uit om geen vlees te eten
- Koop onbewerkt en puur voedsel zonder plastic verpakking
- Verspil zo min mogelijk voedsel;
- Koop niet meer dan nodig
- Weeg je eten af, zo eet je niet meer dan nodig (ook goed om af te vallen!)
- Bewaar het op de juiste plek
- Eet niet meer dan je nodig hebt;
- Vermijd ongezonde snacks, deze worden in fabrieken gemaakt en leggen met vrachtwagen vaak grote afstanden af. Dit zorgt voor extra uitstoot.
- Mensen met overgewicht hebben een hogere energiebehoefte dus meer belasting voor het milieu
- Let op de herkomst en het seizoen;
- Streekproducten hoeven niet vervoert te worden
- Er zijn geen kassen nodig bij seizoensproducten
- Kies voor producten met een keurmerk; Verdiep je dan eens in alle officieel keurmerken die er zijn. Zo hoef je alleen hier op te letten.
- Pak vaker de fiets of ga lopen, zo verbrand je niet alleen meer calorieën, dit is ook beter voor het milieu
Het klimaatprobleem ligt voor een groot deel dus in de vorm van vlees op ons bord of zit in onze snoep-, koek-, gebak- en chips verpakkingen. Hier minder van eten is niet alleen beter voor onze gezondheid, maar helpt dus bij afvallen en gewichtsbeheersing. Daarnaast is het dus ook beter voor het milieu. Hiermee is ook gelijk onze vraag of duurzaamheid en afvallen samen gaan: Ja! Het eten van vlees en ongezonde bewerkte producten is eigenlijk verspilde energie. Probeer dit zo veel mogelijk te beperken tijden het afvallen. Eet dus meer volgens een plantaardig en onbewerkt voedingspatroon!
Probeer jij duurzaam te eten? Zo ja, wat doe jij al of ben je van plan om te gaan doen? Laat het ons in een reactie weten!
Wil jij voedselverspilling tegen gaan? Ga zelf aan de slag met de Maaltijdplanner, het Boodschappenlijstje en een variatielijst!
Leave a Reply