cardio krachttraining afvallen almere quote

Wat werkt beter als je wilt afvallen: krachttraining of cardio? Veel mensen focussen zich nog steeds alleen op cardio als ze willen afvallen. Ze denken het snelste af te vallen door hard te gaan lopen buiten of uren op een crosstrainers te gaan staan in de sportschool, zonder ook maar één minuut te besteden aan krachtoefeningen. Dit is echter niet de meest effectieve methode. Krachttraining is volgens ons een essentieel onderdeel tijdens, maar vooral ook na het afvallen. We zeggen niet dat je van cardio niet afvalt, maar afvallen gaat vaak makkelijker als je je focus legt op krachttraining en niet op cardio. In deze blog leggen we je graag uit waarom dat zo is.

 

Krachttraining is geschikt voor iedereen

Vooral vrouwen denken dat krachttraining voor hun niet geschikt is. Ze denken dat het voor mannen, bodybuilders en goed getrainde atleten en is. Dit is helemaal niet zo, vooral vrouwen hebben veel baat bij krachttrainen, vooral tijdens het afvallen. Misschien denk je wel dat je eruit gaat zien als een bodybuilder of veel te mannenlijk wordt. Dit is niet zo, want vrouwen krijgen geen mannelijke spierontwikkeling. Krachttraining is juist goed voor iedereen, of je nou een man of vrouw bent, jong of oud en ongeacht je huidige niveau. Dus ook voor jou!

 

Je verbrand meer calorieën met krachttraining

Het voordeel van krachttraining is dat je grotere en sterkere spieren krijgt en dat je stofwisseling omhoog gaat. Je spieren verbranden tijdens je training calorieën. Nu zal je misschien denken, maar met cardio verbrand ik toch ook calorieën. Ja dat klopt! Het voordeel van krachttraining is dat je spieren na je training ook nog calorieën zullen verbranden. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om je spieren te laten herstellen en te laten groeien. Deze voedingsstoffen worden dus niet opgeslagen als vet, maar gebruikt om spiermassa van te maken. Bij cardio is dit in vele mindere mate het geval, eigenlijk bijna niet. Hoe groter je spieren zijn, hoe meer calorieën ze nodig hebben, dus hoe meer je kan eten. Of hoe meer je zal afvallen.

 

Je lichaam krijgt een mooiere vorm door krachttraining

Door je spieren sterker te maken gaat niet alleen je vetverbranding omhoog, maar je krijgt ook een mooiere vorm in je lichaam. Je bereikt deze dingen niet met cardio. Integendeel, als je alleen hardloopt belast je je spieren, pezen, banden en gewrichten en doe je niks voor je botstructuur en de vorm van je lichaam. Daarom zien wij veel mensen geblesseerd raken door het hardlopen en lopen veel hardlopers een beetje gebogen.

 

Cardio noodzakelijk voor een goede conditie?

Nu denk je misschien, maar cardio is toch noodzakelijk voor je conditie? Dat klopt, maar van trainen met gewichten wordt je lichaam sterker én zal je conditie zal verbeteren. Daarnaast zorgt een sterker lichaam ervoor dat je tijdens cardio ook beter zal presteren. Bestaat jouw training nu vooral uit cardio oefeningen? Voeg eens een aantal kracht oefeningen toe aan je wekelijkse routine en je zult merken dat je cardio erop vooruit gaat.

 

Krachttraining goed tegen osteoporose en het vertraagt de veroudering

Een ander bijkomend voordeel van spierversterkende oefeningen is dat je in het dagelijks leven minder kwetsbaar bent. Je botstructuur wordt sterker en je beweegt makkelijker, zodat je minder snel iets breekt. Ook helpt krachttraining tegen osteoporose. Je kunt tot op hoge leeftijd aan krachttraining beginnen en er mee doorgaan. Het vertraagt de veroudering van je cellen en is goed voor je slaap. Tot slot is krachttraining ook goed voor je humeur omdat je lichaam meer dopamine en serotonine aanmaakt.

 

Zijn Bodypump, Pilates en andere groepslessen ook goed?

Vaak krijgen wij de vraag of groepslessen zoals Bodypump en Pilates ook gelden als krachttraining? Op zich zijn deze groepslessen prima, maar ze vervangen niet de krachttraining! Deze groepslessen zijn een tussenvorm, de zogeheten kracht-uithoudings-trainingen, waarbij je zowel je conditie als je kracht verbetert. Bij Bodypump gebruik je een stang met gewichten. Op de maat van muziek werk je een trainingsprogramma voor de grote spiergroepen af. Je bepaalt zelf hoeveel gewicht je op je stang neemt. De oefeningen zijn per spiergroep steeds min of meer hetzelfde. Elke 3 maanden verandert de muziek en het schema, maar in grote lijnen doe je dezelfde bewegingen. De oefeningen gaan in een vrij hoog tempo en met veel herhalingen. Ons advies is om naast Bodypump ook krachttraining te doen, waarbij je ook andere spiergroepen pakt en waarbij je minder herhalingen, langzamer en met zwaardere gewichten. Mocht je willen overstappen van cardio naar krachttraining, dan is bodypump wel een goede middenweg.

 

Iedereen kan bewegen, begin vandaag nog!

Genoeg bewegen is superbelangrijk en iedereen kan op elk niveau en met weinig middelen zelf heel veel doen. Ga lekker thuis spierversterkende oefeningen doen en wissel dit af met lekker buiten lopen of hardlopen. Daar heb je heel weinig voor nodig en je kunt vandaag nog beginnen. Doe de oefeningen op je eigen niveau en bouw het rustig op, dan zul je merken dat je vooruit gaat. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen of vind je het eng om te gaan trainen in het zogenaamde ‘krachthonk’? Neem contact met ons op, dan kunnen wij voor jou een trainingsschema maken om je op weg te helpen.

 

Doe jij krachtoefeningen of alleen cardio-trainingen? Of train je helemaal niet?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>