dingen die je niet moet doen quote afvallen dieet bwegen almere

Afvallen is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Niet zo gek als je tegenwoordig overal vanalles kan lezen en te horen krijgt over afvallen. Helaas zijn veel dingen die je vandaag de dag hoort over afvallen niet waar. Het leek ons verstandig om, in de afval-wereld met allerlei fabeltjes, eens een blog te schrijven met de dingen die je in ieder geval beter niet kan doen wanneer je wilt afvallen.

1. Snel willen afvallen

Iedereen die wil afvallen wil dit tegenwoordig zo snel mogelijk doen. Er bestaan zelfs dieten die je beloven dat je in 2 weken 10 kilo kan afvallen. Ook alle fabrikanten van afslankpillen, eiwitshakes en andere maaltijdvervangers beloven je dat je meerdere kilo’s per week kan afvallen. Snel veel afvallen is op korte termijn wel mogelijk, maar helaas niet lang vol gehouden en erg ongezond. Je krijgt niet alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt, hierdoor beland je in een dip. Je hersenen kunnen niet meer normaal functioneren, je hebt weinig energie en de trek naar ongezond voedsel neemt toe. Hierdoor is het dieet niet lang vol te houden en zorgt het ook niet voor blijvend resultaat. Hier leggen we je bijvoorbeeld uitgebreid uit waarom afvallen met eiwitshakes erg ongezond is.

2. Eet zo min mogelijk

Om niet ondervoed te raken moet je minimaal 1200 kilocalorieën per dag binnen krijgen en die calorieën moeten allemaal bestaan uit gezonde voedingsmiddelen die vitamines en mineralen bevatten, maar ook voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Wanneer je minder dan 1200 kilocalorieën gaat eten is je lichaam niet meer in staat om bepaalde hormonen aan te maken, je lichaam is namelijk aan het overleven. Ook de de hormonen die zorgen voor vetverbranding worden niet meer aangemaakt. Je verstoort op deze manier je metabolisme en valt dus niet meer af. Wanneer je meer gaat eten slaat je lichaam direct alles op. Stel je namelijk voor dat je jezelf opnieuw gaat uithongeren, dan is er in elk geval een klein voorraadje energie.

3. Non stop cardio

Huh, mag ik geen cardio meer doen? Oh jawel hoor. Cardio, dus beweging heeft een positief effect op de gezondheid, zowel op lange als korte termijn. Door te bewegen worden spieren en bloedsomloop gestimuleerd. Je lichaam krijgt meer zuurstof binnen waardoor je je beter zult voelen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten en hart in conditie blijven. Door regelmatig te bewegen word je fitter en krijg je meer energie.

Van heel veel cardio doen zijn wel dan weer geen voorstander. Je kan namelijk beter op je voeding letten, dan dat je de hele dag op de crosstrainers gaat staan.

Neem bijvoorbeeld een banaan. In een gemiddelde banaan zitten 126 kilocalorieën. Tijdens een uurtje intensief bewegen op de crosstrainers verbrand een gemiddeld mens ongeveer 600 kilocalorieën. Wat betekend dat je ruim 12 minuten intensief moet bewegen op de crosstrainers om die banaan te verbranden.

Dan kan je je zelf wel bedenken hoeveel je moet bewegen om een punt taart, tweede keer opscheppen bij het avondeten of een reep chocolade te verbranden. Let dus eerst op je voeding en voeg dan pas (eventueel) cardio toe. Je kan ook beter aan krachttraining doen dan aan cardio. Volgende week leggen we op onze blog uit waarom.

4. Medelijden hebben met jezelf

Veel mensen die gaan afvallen vinden zichzelf erg zielig. Komt het omdat andere mensen in je directe omgeving wel alles eten? Komt het omdat je ‘nu al’ 2 weken bezig bent en nog steeds geen resultaat ziet? Komt het omdat je vrienden zeggen dat je niet zo raar moet doen en gewoon gezellig mee moet zuipen vanavond? Komt het omdat je nu al een week niets ‘lekkers’ hebt genomen?

​Allemaal redenen die ervoor kunnen zorgen dat jij jezelf zielig vindt. Je bent alleen helemaal niet zielig, want je kan nog steeds iedere dag genieten van lekker eten, alleen moet je hierbij wel de juiste keuze’s maken!

Zelfmedelijden is comfortabel omdat je niet tot verandering hoeft te komen! Ook is zelfmedelijden destructief en creëert het negatieve gevoelens. Erg slecht voor je als je bezig bent met afvallen. Het is zo makkelijk om in een negatieve spiraal te vallen en te gaan eten. De kunst is om het boos zijn op jezelf omdat je een misstap hebt begaan met eten, om te draaien naar trots zijn op wat je al bereikt hebt en weer verder gaan.

5. Jezelf alles ontzeggen waar je trek in hebt

De mens wil van nature alles wat juist niet mag. Als je iets doet wat niet mag dan maakt je lichaam bepaalde hormonen aan die veel mensen een kick geven. Als we tijdens het afvallen onszelf ontzeggen van alles wat we lekker vinden dan wordt de drang naar dit eten alleen maar groter. Veel mensen zijn helaas niet in staat om sterker te zijn dan deze drang wat resulteert in het eten van voedsel wat je jezelf eigenlijk verboden had. Dit zorgt vaak weer voor zelfmedelijden, omdat je boos bent op jezelf, omdat je je weer hebt laten gaan.

Dus neem alsjeblieft af en toe dat blokje chocolade, een paar handjes chips of een glaasje wijn in het weekend, want ze zeggen niet zomaar: balance is the key!​

6. Boodschappen doen met honger

Tenzij jij met een duidelijk plan de winkel in stapt zal het waarschijnlijk volledig misgaan. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat je meer gaat kopen op het moment dat je honger hebt. Op het moment dat je honger hebt wordt er in je lichaam het stofje ghreline aangemaakt. Dit stofje zorgt dat je impulsiever wordt. In de vorm van eten zorgt dit dus dat je alles wat los en vast zit zal kopen. Maar ook bij winkelen voor kleding is het zo dat je meer impulsieve aankopen zal doen wanneer je honger hebt. Wil je gewoon met goed doordachte aankopen thuiskomen? Zorg dan dat je met een gevulde maag de winkel in stapt

Wij denken eigenlijk dat je dit stiekem allemaal al wel wist. Toch zijn er veel diëten die je andere dingen laten geloven, het is dus niet verstandig om zomaar alles te geloven wat je leest over afvallen.

Welk van bovenstaande fouten heb jij wel eens gemaakt tijdens het afvallen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>