alcohol quote afvallen almere gezonde leefstijl dieet

Wij bij Gezonde Leefstijl planner proberen vooral te kijken naar wat gezond en goed voor ons is. Toch krijgen we ook vaak vragen over ongezonde dingen zoals alcohol. Wij krijgen dus ook vaak de vraag hoe slecht alcohol is en of we dit kunnen drinken tijdens het afvallen?

 

Hoe ongezond is alcohol?

Eigenlijk weten we allemaal wel dat alcohol niet zo goed is voor ons lichaam. Toch wordt er vaak beweerd dat wijn gezond zou zijn. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid. Er zijn veel onderzoeken die uitwijzen dat het drinken van 1 glas alcoholhoudende drank per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen, de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Wat veel mensen niet weten is dat gezond eten en bewegen dit effect ook heeft, alleen in veel grotere mate. Om erop terug te komen of wijn dan gezonder is dan andere alcoholische dranken. Nee, alcohol veroorzaakt dit effect, waardoor het niet uitmaakt welke alcoholische drank je drinkt.

Naast deze kleine gezondheidswinst, heeft alcohol ontzettend veel nadelen. Het werkt verslavend, heeft invloed op je stemming en kan in grote hoeveelheid juist de kans op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen vergroten. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot coma en hersenbeschadiging. Dit zijn natuurlijk geen dingen die direct nadelig zijn voor het afvallen. Het grootste nadeel en gezondheidsrisico wat alcohol met zich mee brengt tijdens het afvallen zijn de calorieën.

 

Kom je aan van alcohol?

Daar kunnen we heel kort over zijn, ja! Er zijn eigenlijk vier redenen waarom je van alcohol aankomt.

 1. Alcohol heeft geen voedingswaarde. Er zitten namelijk geen nuttige voedingsstoffen in. Bij de afbraak van alcohol komt wel energie vrij. Omdat deze calorieën uit alcohol geen voedingswaarde opleveren, worden ze ook wel ‘lege’ calorieën genoemd. Je lichaam heeft er dus helemaal niks aan.
 2. Alcohol bevat veel calorieën. Een gram alcohol bevat namelijk 7 calorieën (ter vergelijking: 1 gram vet bevat 9 calorieën, 1 gram suiker 4 calorieën). In een drankje zitten behalve alcohol ook suikers. Om een voorbeeld te geven. In een glas zoete witte wijn zitten 96 kilocalorieën, in een blikje bier zitten 149 kilocalorieën en in een glas baco zitten ongeveer 170 kilocalorieën.
 3. Alcohol is een gifstof die je lichaam zo snel mogelijk wil verwerken en afvoeren. Om die reden wordt de verbranding van vet en koolhydraten tijdelijk stilgelegd. Het lichaam geeft voorrang aan het afvoeren van de toxische alcohol uit het bloed. Als blijkt dat er een overschot aan calorieën is ingenomen, wordt dit opgeslagen als vet.
 4. Alcohol maakt je losser en minder verlegen. Wanneer je alcohol hebt gedronken vervagen je grenzen en heb je minder remmingen.  Je drinkt daardoor vaak onnodig meer dan je had gewild en laat je vaak makkelijker verleiding door calorierijke voedingsmiddelen. Ook krijg je na een nacht flink doorzakken vaak zin in vette hap.

 

Zijn er ook positieve gevolgen van alcohol?

Ja, die zijn er gelukkig ook.

 1. De smaak van alcoholische dranken vinden veel mensen lekker. De smaak ontstaat vooral door het vergistingsproces en is dus onlosmakelijk met alcohol verbonden.
 2. Bij matig gebruik heeft alcohol een aantal positieve effecten: Je wordt vrolijk, losser en ontspannen. Je praat makkelijker en de moeheid verdwijnt. Kortom; het verhoogt de gezelligheid en de sfeer.
 3. Alcohol leidt tot plezier en uit een aantal onderzoeken blijkt dat het ervaren van dit plezier een positief effect heeft op de gezondheid.

 

Is alcohol slecht tijdens het afvallen?

Ja, wij vinden bij Gezonde Leefstijl planner van wel. Je hebt niks aan de ongezonde calorieën in alcohol en wij willen ook niet in de verleiding komen om ongewild meer te gaan eten dan we eigenlijk willen. Wij horen je al denken, maar genieten en plezier zijn volgens jullie toch ook heel belangrijk? Dat klopt, maar wij denken dat genieten tijdens het afvallen niet met alcohol hoeft, dit kan ook op andere manieren. Wij adviseren om tijdens het afvallen dus zo min mogelijk alcohol te drinken. Wij vinden dat de voordelen van alcohol niet opwegen tegen de nadelen. Mocht je tijdens het afvallen toch alcohol drinken, voel je dan vooral niet schuldig en geniet van je drankje.

 

Hoe kun je dan toch af en toe van een drankje genieten zonder schuldgevoel?

 • Kies drank waar niet zo veel suiker of room in zit. Zo kun je gemixte drankjes en koffielikeuren beter overslaan.
 • Drink zeker niet dagelijks alcohol, maar beperk het tot af en toe op een feestje of in het weekend. Houd het dan ook bij een of twee drankjes en ga daarna over op water. Frisdrank is geen slank alternatief, want ook dat bevat veel calorieën.
 • Drink geen alcohol om je dorst te lessen, dat kun je beter met water doen.
 • Geniet rustig van je drankje. Je krijgt heel wat minder calorieën binnen als je rustig van één glas champagne nipt, dan wanneer je het ene na het andere glas bier achterover slaat.
 • Laat vette snacks en hapjes staan. Neem wat rauwkost, zoute stengels, Japanse mix of popcorn bij je drankje.

bron: Jellinekgezondheidsnet.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>