Iedereen heeft wel eens van die momenten, je voelt je totaal niet happy en je hebt meer gegeten dan je gepland hebt. Of je komt net terug van vakantie en hebt moeite om de draad weer op te pakken. Of ben je op een verjaardag en je kon je echt niet inhouden? Klinkt dit bekend? Wij delen met jou 4 effectieve stappen die je kan doorlopen om het afvallen weer makkelijker op te kunnen pakken nadat je bent teruggevallen in oude gewoontes.

 

1. Erken je terugval

Toegeven, het is inderdaad gewoon balen dat je een terugval hebt gehad. Ga vooral niet denken dat alles voor niets is geweest. Een gezonde leefstijl is namelijk meer dan alleen afvallen. Het is meer dan alleen kilo’s kwijtraken en bezig zijn met hoe slank je bent of wil zijn. Je mag wel even boos zijn op jezelf, dat is niet erg. Je hebt in elk geval toegegeven wat er is gebeurd, nu ga je er iets aan doen!

 

2. Stop met smoesjes verzinnen en jezelf goedpraten

Door smoezen te gebruiken verval je snel in oude gewoontes en houd je jezelf alleen maar voor de gek. Je komt niet uit die vicieuze cirkel. Wil je echt van je slechte gewoonte af? Wil je echt veranderen? Dan heb je geen smoezen nodig! Je hebt wilskracht nodig. Je hebt vertrouwen in jezelf nodig. Als je vertrouwen hebt in je eigen kunnen laat je je namelijk ook niet overhalen door een ander om terug te vallen in je oude, slechte gewoonte. Dan voel je je niet verplicht om ja te zeggen tegen dat stuk taart terwijl je op dieet bent. Als jij van je slechte gewoonte af wilt, dan doe je dat voor jezelf. Omdat jij er klaar mee bent.

 

3. Maak een plan en schrijf die op

Je weet nu wat je risico’s zijn. Het is namelijk net allemaal mis gegaan. Schrijf je risico’s op. Schrijf ook voor jezelf op waar je deze risico’s tegen kan komen. Bedenk voor jezelf een plan, wat kan jij gaan doen als je je risico tegen komt? Welke juiste beslissing kan je het beste op het moment dat je ze tegenkomt nemen? Door het op te schrijven word jij je er bewust van en zal je de volgende keer het risico sneller herkennen en dus een terugval voorkomen.

 

4. Aan de slag!

Je hebt erkend wat het probleem is, hebt opgeschreven wat je risico’s zijn, weet dat smoesjes niet helpen,  hebt een plan van aanpak gemaakt en nu is het eindelijk tijd om aan de slag te gaan. Zorg dat de terugval tijdens het afvallen tijdelijk is en niet een nieuwe levensstijl wordt.

Af en toe een terugval is denken wij heel normaal. Probeer de motivatie terug te vinden en te gaan voor die gezonde en gebalanceerde leefstijl. Je krijgt er zoveel positiefs voor terug. Maar ook wij vallen wel eens terug in slechte gewoontes. Soms is het best lastig om altijd maar gezond te doen terwijl je omgeving hier niet mee bezig is.

Heb jij wel eens een terugval gehad tijdens het afvallen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>