Afslankpillen, wie kent ze niet? Je kan tegenwoordig geen drogist binnen lopen en geen internetsite openen zonder reclames te zien voor afslankpillen. Je hebt ze in allerlei verschillende soorten en maten. Hongerondrukkers, vetafdrijvers, of pillen die zogenaamd je stofwisseling stimuleren.  Ze claimen allemaal dat de kilo’s er zonder al te veel moeite vanaf zullen vliegen.

Wij krijgen dagelijks vragen van mensen welke supplementen ze het beste kunnen gebruiken om meer af te vallen. Veel mensen zijn opzoek naar manieren om makkelijk en snel veel gewicht te verliezen en grijpen om die reden naar afslankpreparaten. Naast pillen zijn er ook theesoorten, kruidenmengsels en drankjes die beloven om veel vet te verliezen. Ook worden en verschillende stoffen aan al deze pillen, poeders en drankjes toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan cafeïne, groene thee, L-carnitine, gist, zeewier, lysine, argnine, chitosan en algen.

 

Welke soorten pillen, poeders of drankjes zijn er te vinden en wat beloven ze?
 • Preparaten met carnitine, chroom of enzymen uit ananas of papaja, die lichaamsvet of -eiwit zouden oplossen.
 • Kruidenmengsels, die laxerend en vochtafdrijvend zeggen te werken.
 • Preparaten met algen, lecithine, zeewier of gisten, die de schildklierwerking zouden stimuleren, vet zouden oplossen, laxerend of eiwitsplitsend zouden werken.
 • Stoffen die invloed hebben op bepaalde hormonale systemen. Lysine en argininerijke producten, die de afgifte van groeihormoon bevorderen, en efedrine en cafeïne, die de stofwisseling stimuleren.
 • Stoffen die de vetverbranding zouden stimuleren, zoals appelazijn of Pu-Erh thee.
 • Supplementen met chitosan, die de opname van vet in de darmen zouden remmen.
 • Supplementen met CLA (geconjugeerd linolzuur).
 • Zwelmiddelen en vezelpreparaten, zoals psylium hulk, guar en cellulose. Deze zwellen op in de maag, waardoor een hongergevoel achterwege zou blijven en afvallen dus minder moeite zou kosten.
 • Afslankthee’s met met cafeine en laxerende kruidenmengsels die je darmen zouden reinigen.

Veel fabrikanten van afslankpillen, -poeder en dranken claimen dat je af zou moeten vallen hun producten.  Maar belangrijker is de vraag: werken al die afslankpillen, -poeders en -drankjes ook echt?

Het antwoord is kort en krachtig: soms wel, vaak niet. En in dat laatste geval – als ze dus niet werken – zijn ze vaak nog schadelijk ook. Veel van deze middelen zijn namelijk erg slecht voor je gezondheid.

 

Naast de vraag of ze dus jou het (blijvende) positieve effect geven zijn er nog een aantal dingen waarvan wij denken dat je er goed over na moet denken:
 • Bedenk dat afslankpillen niet altijd even goed getest worden. Wat er precies in zit en wat dat met het lichaam doet, is vaak onduidelijk. Wij zouden persoonlijk dit risico niet willen nemen!
 • Er zijn geen overtuigende wetenschappelijke bewijzen dat de verschillende werkzame stoffen effect hebben op je gewicht. Onderzoeken worden vrijwel altijd op dieren uitgevoerd, met een ontzettend hoge dosering van de stof.
 • Er zijn van een aantal medicijnen wel bewijzen dat ze kunnen helpen met gewichtsafname, maar deze mogen maximaal een aantal weken geslikt worden! Bij een langdurige inname zijn ze namelijk schadelijk voor de gezondheid. Ook nu weer, je probleem is niet blijvend opgelost!
 • Als er een pil was geweest die écht blijvend effect had gegeven, dan hadden artsen en specialisten deze al lang op grote schaal ingezet om het wereldwijde probleem van overgewicht aan te pakken!

 

Hoe wij denken over afslankpillen?

Dat is inmiddels denken wij wel duidelijk. Wij zijn niet zo’n fan van dit soort supplementen. Wij hebben dan ook nog nooit iemand aangeraden om ze te gaan gebruiken. Het is misschien niet helemaal wat je wilt horen, maar op een simpele en snelle manier blijvend afvallen met deze supplementen is vrijwel niet mogelijk.

Wij raden je aan om je huidige voedingspatroon is kritisch te gaan bekijken en daar kleine veranderingen in aan te brengen. Wellicht is het ook zinvol om meer te gaan bewegen.

Vind je dit moeilijk? Zoek dan hulp bij een gewichtsconsult, diëtist of huisarts. Ook kunnen wij bij Afvallen Almere je natuurlijk hiermee helpen.

 

Heb jij wel eens afslankpillen of andere afslanksupplementen gebruikt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>