Je zult je leven nooit veranderen, totdat je iets verandert in iets dat je dagelijks doet. Het geheim van jouw succes vind je in de dagelijkse routine quote

Een dieet volgen kunnen we allemaal, maar succesvol afvallen en daarna ook op gewicht blijven blijkt voor veel mensen lastig. Bijna de helft van de Nederlanders heeft wel eens een dieet gevolgd, en we vallen dan gemiddeld 11 kilo af. Helaas komt 80% het verloren gewicht weer aan na het afvallen en een derde weegt zelfs 13 kilo meer. Dit vinden wij erg veel en denken dat dit met de juiste kennis en begeleiding niet nodig is. We delen daarom graag 6 tips die je kunnen helpen met afvallen en op gewicht blijven!

 

1. Wees bereid om te veranderen

Je leefstijl veranderen kost veel energie, tijd en moeite. Zorg er dus voor dat je er klaar voor bent om de rest van je leven hiermee aan de slag te gaan. Het kost namelijk veel mentale en fysieke energie om je gewoontes te veranderen. Als je niet bereid bent om voor altijd voor die gezonde leefstijl te gaan, dan kan je beter vandaag nog stoppen met afvallen!

 

2. Kies de juiste doelen

De meest mensen die proberen af te vallen focussen ze zich alleen op hun ultieme doel: kilo’s kwijtraken. Het is belangrijk om niet te vergeten hoe jij die kilo’s bent kwijt geraakt. Bijvoorbeeld door anders te gaan eten en te gaan bewegen en dus niet terug te vallen in je oude gewoontes zodra je je doel hebt bereikt.

Kies twee of drie dieet- en beweegdoelstelling om mee aan de slag te gaan. Let erop dat ze specifiek en realistisch zijn.

‘Meer bewegen’ is een goed voorbeeld, maar niet specifiek. ‘Elke dag 5 kilometer lopen’ is specifiek en meetbaar, maar is het realistisch als je net ermee start?

‘Ik ga elke dag 30 minuten lopen’ is beter, maar wat gebeurd als er als er iets tussen komt op je werk of als het extreem slecht weer is? ‘Ik ga 5 dagen per week 30 minuten lopen’ is specifiek en realistisch.

 

3. Ken je triggers

Zijn er situaties die ervoor zorgen dat je meer wilt eten? Begin ze op te merken. Je kunt bijvoorbeeld leren dat je op sommige momenten de neiging hebt om meer te gaan eten, zoals wanneer jij je verveelt of wanneer je gestrest bent. Zodra je deze triggers kan signaleren is het zaak om er mee om te leren gaan. Doe bijvoorbeeld iets anders om je stress te verzachten.

Ook is het vaak slim om calorierijk en ongezond eten weg te leggen uit het zicht. Je bent namelijk geneigd om het eerder te gaan eten als het zichtbaar en makkelijk te krijgen is.

 

4. Voel jezelf vol

Het klinkt misschien gek, maar het is goed om je ‘vol’ te voelen. En dan bedoelen we niet, vol met chocolade en ander ongezond calorierijk eten..

Het gaat vooral over tijd, 15 minuten om precies te zijn. Je hebt deze tijd nodig om je vol te voelen. Eet dus langzamer, geef je hersenen genoeg tijd om het gevoel te krijgen dat je voldoende gegeten hebt.

Wat je eet kan ook helpen, denk aan vezels (zoals fruit en groente) om je te vullen. Een andere truc is om kleine borden te gebruiken, zodat de kleinere porties minder klein lijken. Ook het veranderen van de tijden waarop je eet kunnen je helpen je doel te bereiken. Als je maaltijden veel later eet of overslaat kan dit later resulteren in eetbuien en overeten.

 

5. Beloon jezelf..

..maar, niet met eten! Een goede beloning is iets dat je graag wil en afhankelijk is van het bereiken van je doel.

Een goede beloning is bijvoorbeeld het kopen van een jurk waar je eerder niet in zou passen, een avondje naar de film of een massage, het nemen van een vrije middag op het werk, of jezelf een uur extra vrije tijd gunnen.

Denk eraan dat meerdere kleine beloningen voor het bereiken van kleinere doelen vaak beter werken dan één grote beloning voor een lang en moeilijk doel.

 

6. Houd je progressie bij

Houd bij hoeveel je bent afgevallen, wat je eet en hoeveel je beweegt. Dit zorgt ervoor dat je gefocust blijft op je doel en wat je nog moet doen om je doel te bereiken.

 

Klinkt allemaal heel logisch en herkenbaar toch? Toch liegen de cijfers er niet om en komen veel mensen weer aan na het volgen van een dieet. We hopen dat deze tips jou kunnen helpen om niet tot 80% van deze mensen te horen, want met de juiste motivatie, kennis en begeleiding is het wel mogelijk om met afvallen blijvend resultaat te behalen.

Ben jij na een succesvolle afvalpoging ook weer het afgevallen gewicht aangekomen?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>