Gister streef nu.nl een interessant artikel over brood; ‘Feit of fabel: de grootste (on)zin over brood‘. Ook horen wij bij Afvallen Almere mensen vaak zeggen dat brood ongezond is. Het gezonde imago van brood ligt al een aantal jaren onder vuur. Brood zou gezondheidsproblemen veroorzaken en dik maken. Maar volgens het Voedingscentrum eten we er juist te weinig van. Hoe zit het nu echt?

Neem nu volkorenbrood: wat is er eigenlijk mis mee? Volgens het Voedingscentrum niets, behalve dat we er te weinig van eten. Volkorenbrood wordt gemaakt van tarwe en dat staat in een kwaad daglicht sinds een anti-tarwehype vanuit de Verenigde Staten naar Nederland is overgewaaid. Tarwe zou in de loop der jaren zo sterk gemanipuleerd zijn, dat het inmiddels schadelijk is geworden voor de gezondheid. Maar grondige wetenschappelijke onderbouwing daarvoor ontbreekt.

 

Word ik van brood dik?

Zoals alle voedingsmiddelen levert brood calorieën. En wanneer je over lange tijd meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, kom je aan in gewicht. Maar dat heeft niet specifiek iets te maken met brood. Waar de brandstof vandaan komt, uit koolhydraten, vet of eiwit, maakt niet uit.

 

Wat gebeurd er als ik geen brood eet?

Volkorenbrood levert vezels, jodium en B-vitamines en zorgt voor een goede darmwerking. Haal je brood weg, dan moet je vaak heel wat ondernemen om je voedingspatroon weer in balans te krijgen.

 

Vezels

Kijk je naar de Schijf van Vijf, dan zie je in het vak van brood nog andere belangrijke vezelleveranciers. Maar hierin zitten minder vezels per gram, dus je moet er vaak veel meer eten. Ter vergelijking: in 6 sneetjes volkorenbrood zit ongeveer 14 gram vezel. Eet je geen brood, dan krijg je evenveel vezel binnen met:

  • 560 gram gekookte groenten
  • óf 780 gram gekookte aardappelen
  • óf 670 gram gekookte zilvervliesrijst
  • óf 7 borden (zelfgemaakte) havermoutpap
  • óf 195 gram gekookte peulvruchten

En dat is alleen voldoende om de vezels uit je boterhammen te vervangen. Hiernaast moet je dan ook nog je gewone aanbeveling aan groente, aardappelen en fruit eten.

 

Jodium

Maar dan zijn we er nog niet, want dan ontbreekt jodium nog. De Nederlandse voeding bevat van nature weinig jodium, er zit relatief weinig in onze grond of drinkwater. Daarom wordt het sinds 1942 toegevoegd aan sommige vormen van zout. Vooral aan bakkerszout, waarmee de meeste bakkers hun brood bakken en ook een beetje aan sommige speciale keukenzouten die je in de supermarkt kunt kopen.

Jodium kan door bakkers ook worden toegevoegd aan crackers en beschuit, maar niet al het zout bevat jodium. Zo zit het niet in zeezout of het zout dat wordt toegevoegd aan kant-en-klaar-producten.

Sinds jodium in brood zit, komt de ziekte struma (of krop) in Nederland niet of nauwelijks meer voor. Door brood te eten, krijg je een aanzienlijk deel van het benodigde jodium binnen. Als mensen geen brood meer eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand, verminderd leervermogen en dwerggroei.

 

Geen reden om granen te mijden

Het eten van volkoren granen kan het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten verminderen. Verder zorgt het voldoende eten van vezels voor een betere darmwerking. Er is geen bewijs dat het op de lange termijn gezondheidsvoordelen heeft om geen brood te eten.

Er zijn slechts een paar uitzonderingen waarbij het nodig is om graanproducten met gluten te mijden. We hebben het dan bijvoorbeeld over mensen met een glutenintolerantie (Coeliakie). Het gaat hier naar schatting om 1 procent van alle Nederlanders. Zij moeten gluten mijden.

 

Succesvol afvallen

Een dieet zonder brood is af te raden, ook als je wilt afvallen. Afvallen kan op veel manieren, maar ze zijn lang niet allemaal gezond en voor een langere tijd effectief. Het wonderdieet bestaat helaas niet. Kies liever een verantwoord eetpatroon, waarbij je geleidelijk afvalt en toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

Welk brood kies ik?

Als je dus brood wilt eten, maar toch graag zo min mogelijke onnodige toevoegingen wilt hebben, dan hebben wij hier een aantal tips voor je:

  • Koop je brood bij een bakker. Bakkers werken (vaak) met meer pure producten en minder toevoegingen. Een goede bakker neemt veel langer de tijd voor het bereiden van een brood dan de bakker in een supermarkt.
  • Bij een biologische bakker vind je brood dat nog minder bewerkt is! Dat betekent nog puurder graan en nog minder toevoegingen.
  • Zuurdesembrood bevat van nature de eigenschap om de gluten in brood al deels te verteren, hierdoor wordt je maagdarmsysteem minder belast.
  • Kies voor brood gemaakt van Volkorenmeel. Volkorenmeel of bloem is een stuk minder bewerkt dan tarwebloem. Hoe weet ik of mijn brood van volkorenmeel gemaakt is? In de supermarkt is dan altijd het eerste ingredient Volkorenbloem of Volkorenmeel gevolgd door water. Is het eerste ingrediënt tarwebloem, wat vaak het geval is bij meergranenbrood. Dan is dit brood net zo ‘slecht’ als witbrood. Bij de bakker kan je het natuurlijk gewoon navragen.
  • Ga dus voor volkorenbrood. Mochten ze deze niet hebben kies dan voor zuurdesembrood of speltbrood. Deze broden bevatten veel voedingsvezels, vitamines en mineralen!
  • Bepaal zelf welk brood jij wilt kopen. Voel je je goed bij brood uit de supermarkt? Prima!

bron: Voedingscentrum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>