ontbijt lunch diner snack instagram eten dieet afvallen almere quote

Waarschijnlijk ken je de volgende gedachten wel: ‘Ik kan die pizza echt niet eten dan kom ik gelijk 2 kilo aan.’ Vervolgens eet je die je pizza ook. Je denkt: ‘oh nee, alles was voor niks!’ en trekt nog allerlei ander ongezond eten uit de kast. Je eet een zak drop, een paar gevulde koeken en begint ook nog aan een zak naturel chips. En.. dan kan dat wijntje ook nog wel, of 2 of 3. De volgende dag ga je op de weegschaal en weeg je 2 kilo zwaarder..

Je voelt je dik, schuldig, opgeblazen of vol na een dag waarop je wat meer dan normaal hebt gegeten. Maar zo snel als dat jij denkt dat je aankomt, kom je helemaal niet aan. Het is wetenschappelijk zelfs onmogelijk om in één dag aan te komen, tenzij je speciale genen hebt.

2 kilo vet aankomen is onmogelijk in één dag

Natuurlijk kan het zijn dat de weegschaal een hoger getal aangeeft, een dag nadat je veel hebt gegeten, al hoeft dat echt helemaal niet zo te zijn. Wat je dan ziet is enkel vocht of de inhoudt van je darmen. Logisch. Je kunt binnen een paar dagen echt geen kilo’s in vet aankomen. Je moet namelijk een onmogelijk grote hoeveelheid eten om binnen één dag slechts een halve kilo aan te komen.

3500 kilocalorieën zijn een halve kilo in vet

Je moet minimaal 3500 kilocalorieën extra eten om een halve kilo in vet te zijn aangekomen een volgende dag. Dat betekent dat je boven op de aanbevolen 2000 calorieën, nog een heleboel meer tot je moet nemen. Je moet in totaal minimaal 5500 calorieën binnenkrijgen in één dag om een halve kilo aan te komen. Om 2 kilo in één dag aan te komen moet je 16000 kilocalorieën eten. Dit is vrijwel onmogelijk. Je moet dan zo extreem veel eten, dat je zelfs na hele flinke eetbuien niet aan deze hoeveelheden komt.

Hoe komt het dan dat ik toch 2 kilo zwaarder ben?

Je kan je dus misschien wel wat opgeblazen voelen of denken dat je dikker bent geworden, maar dat is niet waar. Vaak eet je meer zout en meer koolhydraten. Dat je van zout vocht vast houdt is algemeen bekend. Ook door het eten van koolhydraten houdt je vocht vast. 1 gram koolhydraat bindt zich in je lichaam aan 3 gram water. Ze kunnen dus tot wel 3x hun gewicht in vocht vasthouden. Dit is dus vaak wat er gebeurd als je één 1 dag 2 kilo aankomt wanneer je de volgende ochtend op de weegschaal gaat staan na een flinke eetbui. Je kan zomaar 2 kilo zwaarder zijn dan de vorige dag. Gelukkig is het alleen maar vocht en darminhoud. Het omgekeerde bij koolhydraatarm eten is dus ook het geval. Besluit je resoluut geen koolhydraten meer te eten, dan val je in korte tijd veel af. Dit is alleen maar vocht en ook een van de reden waarom het koolhydraatarm dieet op lange termijn niet werkt. Wij schreven hier al eerder een blog over: ‘Is een Koolhydraatarm Dieet gezond?

Wees vooral niet bang om aan te komen

Het is wetenschappelijk dus echt niet mogelijk dat jij zo snel vet aankomt van dat ene ijsje, die lekkere taart, een goed en volwaardig eetpatroon of chocolade als tussendoortje. Als je een dag of meerdere dagen wat meer eet dan de dagen ervoor, maar daarna weer je normale eetpatroon oppakt, kom je niet zomaar aan van dit soort eten en komt je lichaam gewoon weer in balans. Vaak ben je het aangekomen gewicht binnen 3 dagen weer kwijt. Het is tevens normaal om 0,1 tot 2 kilo te schommelen. Maak je dus niet te druk om die kilo’s en weet ook dat dagelijks wegen totaal geen beeld geeft van of jij er lichaamsgewicht bij hebt of juist kwijt bent.

 

Wil je graag je progressie bijhouden tijdens het afvallen?

 

4 Comments

 1. Erik

  Dankjewel

 2. Maaike

  Dankjewel! Eindelijk een duidelijk en logisch antwoord. Heel geruststellend!

 3. George

  Perfect! Eindelijk bevestiging van wat we allemaal bijna zeker wisten, maar waarvan de échte zekerheid ontbrak.

 4. Dees

  Bedankt 👍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>