15 producten die gezond lijken, maar eigenlijk ongezond zijn eten dieet afvallen almere quote

Helaas bestaan er onwijs veel producten waarvan veel mensen denken dat ze gezond zijn, terwijl ze eigenlijk ongezond zijn. Ze bevatten vaak veel calorieën, suiker en vet. Wij verzamelde 15 producten die minder gezond zijn dan dat ze lijken en zetten ze voor je op een rijtje.

1. Luxe broodjes

Pistolets, Italiaanse bollen en andere luxe broodjes bevatten minder vezels, vitamines en mineralen dan een normale volkoren boterham. Ook als ze bruin zijn. Ze zijn vaak ook vetter. Een italiaanse bol staat qua calorieën ongeveer gelijk aan 3 volkoren boterhammen en doordat er minder vezels in zitten zit je er minder vol van. Wij schreven ook eerder al een artikel over brood: Brood eten, is het wel of niet gezond?

2. Kaas

Eigenlijk zijn alle soorten kaas, met uitzondering van hutekase niet zo gezond. In kaas zitten veel noodzakelijk voedingsstoffen, maar ook veel verzadigd vet. Het eten van verzadigd vet is niet gezond en vergroot de kans op welvaatziektes als hart en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Wij weten niet of je al wist dat je aan het ‘+ getal’ op de verpakking kun je zien hoeveel procent vet de kaas bevat. Hoe hoger dit getal, hoe vetter de kaas. Een 20+ kaas is dus mager, en een 48+ kaas is volvet.

3. Kant-en-klaar maaltijdsalades

In de praktijk blijken maaltijdsalades helemaal niet zo gezond te zijn. Dat komt niet zozeer door de ingrediënten. Kip, sla, vis, aardappels of pasta zijn natuurlijk hartstikke gezond, maar door alles wat daar nog eens extra aan wordt toegevoegd. De geitenkaas salade die in verschillende supermarkten te vinden is bevat meer calorieën dan door het Voedingscentrum wordt aangeraden om als maaltijd te eten. Veel maaltijdsalades hebben meer dan aanbevolen 500-700 calorieën, wat wil zeggen dat ze qua totale hoeveelheid calorieën vergelijkbaar zijn met een pizza. Daarnaast zitten er grote hoeveelheden zout, suiker en smaakstoffen in deze salades.

4. Vruchtensap

Veel mensen denken dat vers geperste vruchtensappen gezond zijn. Er zit alleen maar fruit in, dus je zou denken dat ze gezond zijn. In fruit zitten nou eenmaal suikers en dus ook in deze vruchtensappen. Voor het maken van een 1 glas vruchtensap heb je al snel 3 tot 5 stukken fruit nodig. Waardoor er in een glas vruchtensap net zo veel suiker zit als in een glas Cola.

5. Cruesli

Op verpakkingen wordt cruesli aangeprezen als een volkoren graanproduct waar vaak ook nog eens allerlei fruit aan is toegevoegd. Klink helemaal niet slecht, nietwaar? Helaas zegt de fabrikant er een aantal dingen niet bij. Namelijk dat die volkoren granen aan elkaar worden geplakt met flinke hoeveelheden suikers en siropen. Die suikers zorgen ervoor dat je kort na het ontbijt een enorme dip krijgt, wanneer je bloedsuikerspiegel weer naar zijn normale niveau daalt. Dit kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag met flinke trek naar suiker rondloopt, waardoor eetbuien kunnen ontstaan. Niet ideaal als je aan het afvallen bent!

6. Zuivel met een (vruchten)smaak

Magere zuivel is verkrijgbaar in de ‘normale’ variant en vaak ook met allerlei (vruchten)smaken. De fruitsmaak is meestal te danken aan toegevoegde smaakstoffen. Daarnaast bevat zuivel met vruchtensmaak vaak toegevoegd suiker. Kijk dus goed op het etiket of er suiker is toegevoegd aan je yoghurt of kwark.

7. Noten

Noten zijn heel gezond, maar bevatten veel goede vetten en zijn hierdoor ook heel calorierijk. De hierboven genoemde maaltijdsaladesalades zijn hierdoor vaak ook calorierijk. Één klein handje noten van 25 gram bevat al snel 200 kilocalorieën. Eet hier dus niet teveel van!

8. Olie

Hetzelfde verhaal als de noten hierboven. Het is een goede soort vet, maar het blijft 100% vet en dus ontzettend calorierijk. Je kan hiervan dus beter zo min mogelijk gebruiken tijdens het afvallen.

9. Gedroogd fruit

Gedroogd fruit bevat net als gewoon fruit veel vitaminen en vezels. Vers fruit bevat vaak al relatief veel (natuurlijke) suiker en in gedroogd fruit zit naar verhouding natuurlijk nog meer suiker net als in de hierboven genoemde vruchtensappen.

10. Speciale koffie

Zwarte filterkoffie is hartstikke gezond, mits je er maximaal 3-4 koppen per dag van drinkt. In Speciale koffie’s, kant-en-klaar uit de supermarkt of van Starbucks, wordt vrijwel altijd hele volvette melk gebruikt en vaak siroop en/of suiker. Dit zorgt ervoor dat er in een Iced frappucino van de Starbucks al snel 250 kilocalorieën zitten. Niet zo gezond meer dus..

11. Mueslirepen

Deze bevatten veel van de hierboven genoemde noten en gedroogd fruit en daardoor vrijwel altijd vrij veel calorieën. Vaak wordt dit doormiddel van suiker aan elkaar geplakt.

12. Sushi

Sushi is helaas minder gezond dan vaak wordt gedacht. Er is suiker aan de witte rijst toegevoegd en je eet nauwelijks groenten. Ook eet je tijdens het all-you-can-eat sushi eten vaak veel meer dan je normaal zou doen. Je eet dan al gauw 1000 kilocalorieën die voornamelijk bestaan uit witte rijst en vette vis.

13. Magere rookworst

Producten als magere spekjes en magere rookworst zijn nog steeds veel vetter dan de echte magere vleessoorten als kipfilet en ham. Download hier onze ‘Variatielijst‘ waarin wij een onderscheid maakte tussen vlees wat je bij voorkeur kan eten en welke liever niet.

14. Broodje gezond

Een broodje gezond bevat vaak een luxe broodje die we hierboven al noemde en wordt ook nog eens 3 dubbel belegd met kaas, ham, ei en allerlei groentes. Ook wordt er vaak mayonaise gebruikt. Een broodje gezond is dus een enorme caloriebom.

15. Rijstwafels

Rijstwafels zijn af en toe als tussendoortje niet heel ongezond, wanneer je ze als hoofdmaaltijd gaat eten wel. Ondanks dat ze weinig calorieën bevatten, bevatten ze ook weinig vitamines, mineralen en vooral vezels. Het is tijdens het afvallen belangrijk dat je hier voldoende van binnen krijgt. Vezels zijn noodzakelijk voor een goede stoelgang. Verder hangt het eten van vezels samen met een lager risico op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2.

Van welke van deze producten wist jij nog niet dat ze ongezond zijn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>